2016. október 18., kedd

Mit? Kinek? és Miért?

A technológia fejlődése nagyban befolyásolta a mobilpiacot is. Megjelentek a legújabb típusú mobilkészülékek és ezzel kezdetét vette az alkalmazások tömeges létrehozásának folyamata. De mi is az az applikáció? És miért lenne szüksége bárkinek egy könyvtári mobil alkalmazásra? Szüksége van a könyvtáraknak ilyesfajta fejlesztésekre a túlélés érdekében?

Applikációk fogalma

Mik is azok tulajdonképpen az applikációk? A szakirodalom több meghatározást is megemlít. Az applikáció a számítógépet az operációs rendszer szolgáltatásain keresztül valamilyen feladatra felhasználó program. Mobil eszközöknél, az azokon futó számítógépes programokat hívjuk így. Ilyenek a szövegszerkesztők, az internetes böngészők, tervezőszoftverek és a játékprogramok is. 
Napjainkban az ember bármilyen témában, bármilyen alkalmazást le tud okostelefonjára tölteni (nem mennél orvoshoz? van már orvosi diagnosztikai program is). Az okostelefon alkalmazások általában kihasználják a mobileszköz beépített lehetőségeit, mint amilyen például a beépített kamera, a névjegyzék, a GPS helymeghatározó rendszer és ezekhez igazodva készítenek újabb applikációkat. De hogyan is váltak a telefonok ennyire „okossá”?

Okos eszközök fejlődése

Az okostelefonok történelmében a legfontosabb esemény az Apple cég iPhone telefonjának megjelenése tekinthető. A céget Steve Jobs és Steve Wozniak alapította 1976-ban. Igaz nem ezek a mobilok voltak az első érintőképernyős készülékek, mégis ezek tekinthetők az abszolút áttörésnek. A képernyő újszerűsége mellett pedig erős hardvere, letisztult formatervezése és könnyű kezelhetősége jelentette az új irányvonalat. Innentől a telefonpiac rohamos fejlődésnek indult. Beköszöntött az okostelefonok kora.

Könyvtári mobil applikációk, de miért és kinek?

Az előző részekben betekintést nyerhettünk egy kicsit a fejlődés, illetve az applikációk fogalomrendszerébe. Láthattuk, hogy a 21. században már bármiről lehet alkalmazást készíteni, ha látunk benne potenciált. De milyen lehetőségei vannak egy könyvtárnak ilyen téren? Kik használnák ezeket? 
Utóbbi kérdésre mindenképpen a fiatalok illetve a dolgozó emberek a válasz. Az ifjúság élete a technológia és a digitális tartalmak köré épül. Jobban bevonzhatók egy-egy bibliotékába, ha erről valami online felület, egy applikáció ad nekik tájékoztatást. A dolgozó emberek kérdése másabb. Számukra az időhiány miatt lehetne rájuk szükség. Gondoljunk bele milyen egyszerű lenne egy gombnyomással meghosszabbítani a könyveinket, úgy hogy nem kell külön a honlapra belépve megtennünk azt. Elég lenne egy mobilalkalmazás, ami közvetlenül felvisz a saját kölcsönzéseinkhez. Vagy ha értesítést kapnánk egy-egy frissen beérkezett könyvről csak azért mert hasonló műfajú könyveket olvasunk. Valami olyan elképzelésben, ahogy azt az ebay végzi (reklámokat küld, az alapján, hogy miket tekintettünk meg).

Fontos megemlítenünk a szakmabeliek szempontjait is. Miért is jó nekik, ha egy mobil applikáció képében fejlesztik, bővítik szolgáltatásaikat? Egyfelől figyelemfelkeltés. A könyvtár reklámozása, tágabb értelemben pedig az olvasás, mint tevékenység népszerűsítése. Másfelől pedig egyfajta szakmai fejlődés, kihívás. Hisz így a könyvtárak új tereket, új használókat érhetnek el, vonzhatnak be a bibliotékákba. Nevelői funkciót is betölthetnek ezek az alkalmazások, ha abban gondolkodunk, hogy az új könyveket hirdetik vele, ezzel ajánlva az igényes irodalmat.

Rengeteg hazai és nemzetközi próbálkozás zajlik hasonló jól működő alkalmazások kialakítására.  A kezdeményezések még nagyon „gyerekcipőben” járnak ezért lenne fontos, hogy megismerhessük más nemzetek működő példáit, így kialakítva saját rendszerünk. Bátran állíthatom, hogy a jövő a mobil alkalmazásokban rejlik! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése