2016. december 12., hétfő

Mitől lesz jó egy alkalmazás?

Az applikációk letöltése és használata mindennapossá vált napjainkra. Havonta mintegy 20 millió alkalmazást töltünk le telefonjainkra az App Store és a Google Play kínálataiból. Ezzel egy időben viszont, a felhasználók elvárásai egyre magasabbak lettek egy-egy applikációval szemben. Már nem elegendő csupán egy jó ötlet ahhoz, hogy alkalmazásaink sikeresek és kedveltek legyenek a közösségben. A dizájn és a kivitelezés éppolyan fontossá vált a kialakítás során. De mik a felhasználói elvárások? Hogyan nézzen ki az applikáció? Milyen legyen a dizájn?


Elvárások egy mobil alkalmazástól

Az applikációk készítésében egyre inkább érvényesülnek úgynevezett „alapelvek” a kialakítás során. Az alkalmazások egységes szimbolikára épülnek, melyeket a platformi keretrendszer biztosít. Például, hogy egyszerű kézmozdulatokkal lehessen vezérelni, vagy a megjelenítés milyen kialakításban történjen. Erre azért van szükség, hogy egyfajta egységesség alakuljon ki az alkalmazások között és ne legyenek bonyolultak a felhasználók számára. Milyen applikáció az, amihez külön felhasználói kézikönyv kell, mert nem érthető a használata? Tehát az egyszerűség ezen a téren elvárható és ez hozhatja meg a várt népszerűséget!

Felhasználói igények

De mik is az igényei egy átlag felhasználónak? Mik azok az elvárások, amiknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a létrehozott alkalmazás népszerű legyen? A következő 11 pontban írhatóak ezek le:
  1. Egyszerű struktúra (max. 3 szintű menürendszer) 
  2. Rövid, lényegre törő tartalmak 
  3. Egyszerű megjelenés 
  4. Gyors működés és használat 
  5. Operációs rendszer- és böngésző-független 
  6. Jól látható (kerülni a nehezen látható, olvasható színek használatát) 
  7. Automatikus átirányítás 
  8. Érintés visszajelzés
  9. Lehetőség normál változatra váltásra 
  10. Párhuzamosan frissül a normál honlappal 
  11. Adatbevitelt specifikus input mezőkkel
A mindennapos rohanásban a felhasználók egyre inkább vágynak olyan alkalmazásokra, amik használatához „nem kell gondolkodniuk”. Az emberek pihenés és szórakozás miatt használják ezeket az applikációkat. Bonyolult és összetett világban élünk és egyszerűségre van szükség. Ezt az egyszerűséget pedig alkalmazásaink rutinszerű használata is nyújthatja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése