2017. május 9., kedd

Helymeghatározás és a GPS

Az előző posztokban megismerkedhettünk pár nem kifejezetten a könyvtáraknak szánt applikáció fajtával. Most nézzük meg az egyik legnépszerűbb alkalmazást, ami a civil életben nagy népszerűségnek örvend. Ez az applikáció a GPS. De mi is az valójában?

Helymeghatározás

„A hely a térnek az a része, amelyet valaki, valami elfoglal.” – írja a Magyar Nyelv Értelmező Szótára. A személyesen bejárt útvonalak, és az ezek során begyűjtött „látnivalók” segítségével rögzítjük a tudatunkban a tapasztalatokat egy-egy útvonal kapcsán, később ezeket felhasználva tudjuk felidézni a már ismert tárgyakat, jelenségeket, amik alapján tájékozódni tudunk. Ezt nevezi a szakirodalom térbeli tájékozódásnak. Ezt a tudást használjuk fel arra, hogy két eltérő hely között megtervezzük a legideálisabb útvonalat. Ezeknek a meghatározása, a bővülő infrastruktúrának és a kiépült környezetnek köszönhetően egyre nehezebb. Ezért egyre fontosabbá és elengedhetetlenebbekké váltak a műholdas helymeghatározó rendszerek. A helymeghatározás nem más, mint „a Föld valamely felületi pontjának földrajzi szélesség és hosszúság szerinti meghatározása." A Föld felszínén, a felszín alatt és a felszín fölött elhelyezkedő, célszerűen kiválasztott objektumok, helyek, helységek vagy utak helyzetének meghatározása a cél. Ehhez elengedhetetlen, hogy definiáljuk a helymeghatározó adatokat. Descartes óta koordinátákat alkalmazunk erre. A koordinátákat mindig egy meghatározott alapponttól mérik, így voltaképpen minden helymeghatározás relatív, mert a már meglévő, ismert alappontokhoz képest történik. Napjainkban ezek a számítások elektronikusan történnek, így könnyítve az eljárást. A technológia fejlődése pedig lehetővé tette azt, hogy bárki számára elérhető legyen egy helymeghatározó rendszer, GPS formájában, ami már alap szolgáltatásként okostelefonjainkon is elérhető.

Global Positioning System

A GPS (Global Positioning System), egy műholdas helymeghatározó rendszer. Az Amerikai Egyesült Államokban hozták létre, a Védelmi Minisztérium kezdeményezésére. A rendszer a nap 24 órájában szolgáltat adatokat a műholdak segítségével. Összesen 24 műholdból álló flotta küldi a jeleket 20.000 km-es magasságból. 

A GPS legnagyobb előnye, hogy független: napszaktól, légköri viszonyoktól, időjárástól, mozgási sebességtől (bármilyen járművön képesek vagyunk vele mérni), földfelszín feletti magasságtól. Az értékeket általában méteres pontossággal szolgáltatja a rendszer, de differenciális mérési módszerekkel akár milliméteres is lehet a precizitás. A Helymeghatározó Rendszert, mint sok más technológiát (például az internet is ide tartozik) katonai célok miatt hozták létre. Napjainkban már a civil élet számos területén is alkalmazzák. Nagy előnye, hogy adatait felhasználva szolgáltatások sorát élvezhetjük a kisméretű eszközök (tablet, okostelefon) által és növelhetjük kényelmünket és biztonságunkat is.

A GPS alkalmazás számos területen bizonyította, és bizonyítani fogja hasznosságát. Egyre népszerűbb felhasználása a könyvtáros szférában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése