2017. április 30., vasárnap

Könyvtárban használt, nem könyvtári alkalmazások/3

Napjainkban a legfontosabbnak számít, hogy bárhol, bármikor hozzáférhessünk az aktuális hírekhez, és legfrissebb eseményekről is tudjunk tudakozódni, akár az utcán is. A könyvtárak is, mint információs bázisok, kiszolgálják felhasználóikat az aktuális hírekkel. A még pontosabb, jobb tájékoztatás érdekében hasznos lehet a bibliotékák számára a főbb hírcsatornák, hírportálok mobil alkalmazásait integrálni saját hálózatukba. 

Mi a hír?

De mi a hír és miért fontos számunkra? A hír tulajdonképpen egy újságírói műfaj. Olyan információk összesítéséből áll, amik vagy nyomtatásban, vagy a televízióban, vagy az interneten jelennek meg. Szóbeszéd útján is terjednek ugyan a hírek, de azok valóságtartalma igen bizonytalannak számít. Általában rövid, tömör és rendkívül tényszerű. Egy hír akkor minősül jónak, ha hat kérdésre megadják a választ: Kivel? Hol? Mikor? Mi történt? Miért? Hogyan? Ha ezekre a kérdésekre kapunk információt, akkor teljes a közlemény tartalma.

Hírek a mobilon!

Lássunk pár példát a legnépszerűbb híralkalmazásokra. A The Guardian Eyewitness egy elismert európai hírforrás. Az applikációban nagy hangsúlyt fektetnek a képekre. Ezek tematikusan archiválhatók. A CNN az egyik legnépszerűbb hírcsatorna a világon.
Alkalmazásában percenként frissülő hírekkel szolgálja ki felhasználóit a világ minden táján. A könyvtárak ezzel a szolgáltatással még szélesebb körben tudnák kiszolgálni olvasóikat a világ híreiről. A NewsRack egy kevésbé ismert híralkalmazás, mégis nagyon használó barátnak minősül. Globálisan szolgáltat híreket, a legfrissebb fejleményekről, eseményekről. Végül megemlíteném az USA Today applikációt. Kizárólag az Amerikai Egyesült Államok friss híreit közli, ettől függetlenül a világ bármelyik táján elérhető és letölthető. Kitűnő lehet azoknak, akik épp elutaztak, vagy más országba költöztek. 

Az előző pár posztban elég sok, különféle alkalmazást megismerhettünk. Ezek egytől egyig kitűnő szolgálatot tennének a könyvtáraknak is. Érdemes tehát elgondolkodni, hogy könyvtárunknak szüksége van-e egy teljesen frissen generált applikációra, vagy máshonnan, már létrehozott alkalmazásokkal tudná kiegészíteni szolgáltatási palettáját. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése