2017. február 28., kedd

Mi a baja az androidomnak?

A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre okosabb, összetettebb készülékek látnak napvilágot. Összetettségük miatt több „porszem kerülhet a gépezetbe”. Hisz amit nap, mint nap használunk és nyúzunk előbb utóbb elromlik. tartottam tehát, hogy a blog témájától kissé elvonatkoztatva egy posztot szánjak az egyik leggyakrabban megjelenő androidos „betegségnek”

Az UI rendszer

December környékén szembesültem én is azzal a problémával, amivel sok más mobilfelhasználó is, hogy az okos telefonom egyik napról a másikra megadta magát és megjelent a hibaüzenet: „Az UI rendszer leáll”. De mi is az az UI rendszer? És miért is van a telefonomon? Miért állt le?

Az UI az angol User Interface rövidítése, amit magyarul Felhasználói Felületnek nevezünk. Ez egyfajta berendezés vagy egy program (az operációs rendszerek köre is ide tartozik) a számítógépekben és az okos telefonokban is. A telefonok ezen részei felelősek a felhasználó és a készülék közötti kommunikációért és a berendezés vagy program irányításáért és vezérléséért is. Az okos telefonokban az androidos operációs rendszerek is az UI rendszerhez tartoznak. Az Androidot azért fejlesztették ki, hogy egy egységes, nyílt forráskódú, mobil eszközökön jól alkalmazható operációs rendszert hozzanak létre. Alapként a Linux rendszerét használták fel, amit úgy alakítottak át, hogy képes legyen egyszerre kezelni a mobil eszközök integrált hardvereit (ilyen az érintőképernyő és a Wi-Fi is). Az első android operációs rendszer a 2.2-es Froyo 2010-ben jelent meg. Napjainkban már a 7.1-es Nougat rendszer a legnépszerűbb.

A System UI megadta magát

Az előzőekből kiindulva már tudjuk tehát, hogy mi is az az UI rendszer, de mi történik, ha ez leáll? Előfordul, hogy egyes androidos készülékeken a rendszer kezelőfelülete nem hajlandó reagálni. Ilyenkor jelenik meg hibaüzenetként az, hogy a „System UI leáll”. Az első teendő az újraindítás, de van hogy ez sem oldja meg a problémánkat, ilyenkor a gyorsítótár adatait (Beállításokban az Alkalmazáskezelőn keresztül érhető ez el) kell kitörölni és úgy újraindítani a készüléket.

Nekem sajnos ezek nem oldották meg a problémát. Ilyenkor érdemes felkeresni egy Okospontot, ahol szakemberek tudnak segíteni. Ha valaki mégis makacs és saját kezűleg akarja megoldani a problémát rengetek netes blog és youtube videó áll a rendelkezésére, ahol nagy „mobil guruk” osztják meg tapasztalataikat. Saját esetemre visszatérve, nálam végül az idő oldotta meg a problémát és egy váratlanul letöltött frissítés. Azóta is tökéletesen működik a készülékem és nem kellett eltemetni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése