2017. március 15., szerda

Könyvtári applikációk tipizálása

Minden applikációt be tudunk csoportokba sorolni, típusaik vagy különböző szempontjaik szerint. Játékok, különböző a mindennapi életben használatos alkalmazások (időjárás, forgalmi dugó figyelő applikációk), szövegszerkesztők, képszerkesztők és még vérnyomásmérő applikációk is vannak. Könyvtáros szférában is lehetséges az alkalmazások csoportosítása. De hogyan oszthatjuk fel őket?
Könyvtárakban használt alkalmazások csoportosítása

A könyvtárakban is számos alkalmazás használható. Sok külföldi honlap (LibraryScienceList, Boopsie) foglalkozik ezek kategorizálásával, tipizálásával. Abban mindenképpen megegyeznek, hogy három főcsoportot különböztetnek meg, melyek a következők:
  • Könyvtárakban használható alkalmazások, amiket NEM a könyvtáraknak hoztak létre (szövegszerkesztők, különböző olvasó applikációk).
  • Könyvtári honlapok átstrukturálása alkalmazásnak (a könyvtár meglévő honlapjának átalakítása, hogy alkalmazásként is használható legyen).
  • Kifejezetten a könyvtáraknak létrehozott alkalmazások (rendkívül széles paletta, amit a felhasználók és a könyvtár is tud hasznosítani és alkalmazni a mindennapokban).

Ez a három kategória tökéletesen lefedi a könyvtárakban használható applikációkat. Rengeteg cikk, blog és honlap foglalkozik azzal, hogy melyek a legnépszerűbb, a legjobb alkalmazások. Természetesen ilyen listák a könyvtári alkalmazásokról is készültek. 

Mi jöhet még?

A következő bejegyzésekben sorra veszem majd ezt a három „Főkategóriát” és részletesen bemutatom a legfrissebb, legnépszerűbb alkalmazásokat. Fontos azonban, hogy ne próbáljuk behatárolni ezeket, ne akarjuk korlátozni azt „Ami még jöhet…”. Hisz a webes világot nézve BÁRMIRŐL lehet alkalmazást, és egy jól menő programot létrehozni. Meghökkentő példaként vehetjük a Könyvtáros játékokat. Igen, Könyvtáros játékokat! Mobil Webáruházunkra fellépve széles választékból mazsolázhatunk ilyen téren is.
Csak az emberi kreativitás szabhat határokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése