2017. március 30., csütörtök

Könyvtárban használt, nem könyvtári alkalmazások/1

A könyvtárakban számos különféle célból létrehozott alkalmazás használható. Az egyik applikáció típusként a különböző olvasók említhetők. A könyvek olvasásához, illetve az előretörőben lévő e-Bookokhoz is használhatóak az ilyen szolgáltatások. A következőkben nézzünk ezekre pár népszerű példát. 

Mivel rendelkezzen egy Olvasó Applikáció?

Mint minden más alkalmazásnál, itt is megfigyelhetők bizonyos elvárások, amivel rendelkeznie kell egy-egy olvasónak. Napjainkban, nem elegendő annyi, hogy tudunk vele olvasni! plusz funkciók szükségesek ahhoz, hogy kiemelkedő és népszerű legyen egy „reading” applikáció. De mik is az elvárások, amik nélkül nem olvasó egy olvasó?
  • Könyvjelző elhelyezés. Mindannyian ismerjük azt a szituációt, mikor olvastunk egy könyvet, de három nap múlva már fogalmunk sincs merre tartottunk. Így evidens ez a funkció megléte és elvárható egy alkalmazástól.
  • Megjegyzés írása a könyvjelzőhöz. Szakkönyveknél, szakcikkeknél lehet előny egy ilyen „plusz”.
  • Szavak, mondatok kiemelése. A tanulást és a jegyzetelést könnyítheti meg ily módon az ember. 
  • E-könyvek kategóriába rendezése. Ez már csak azért is lehet fontos, hogy a szórakozást el tudjuk választani a munkától, tanulástól. 
  • Jegyzet beszúrása a szövegbe. Ugyancsak a tanulást, jegyzetelést megkönnyítő funkció.
  • Több formátum támogatása. Előny, ha az alkalmazás nem egy file formátumot támogat, hanem minél többet. 
  • Egyszerűség, átláthatóság. Ez a kulcsa a használhatóságnak.
Népszerű Olvasó Applikációk

Kindle: A Kindle napjaink legnépszerűbb e-Könyv olvasója és olvasó alkalmazása. Az Amazon hozta létre. Az olvasó kompatibilis a Windows, az iOS, a BlackBerry, a Mac OS X és az Android operációs rendszerekkel.
Nook: A Nook olvasó nagyon hasonlatos a Kindle-hez. Ezt a Barnes & Noble könyvkereskedő cég alkotta meg 2009-ben. Az alkalmazás Android alapú, de harmonizálták az iPhoneokra is. 
Kobo: A Kobo e-Könyv olvasót Torontóban, Kanadában hozták létre. Ez tekinthető a második leghasználtabb olvasónak a Kindle után. 
Free Books: Az applikáció mintegy 23.470 könyvet tartalmaz, amik szótárazhatok és a kiemelés is lehetséges.
iBooks: Ez egy iTunes alkalmazás, ami közvetlen összekötetésben van az iBookstore-ral, így számtalan könyv és olvasnivaló érhető el rajta. 
Good Reader: Ez az alkalmazás kifejezetten szakkönyvek és szakcikkek elérésére alkalmas. A kiválasztott dokumentumok letölthetők a mobilkészülékekre, és később onnan olvashatók. 
Bookviser: Ez az applikáció windows alapú készülékekhez készült. Napjainkra majdnem 1 millióan használják keresésre és olvasásra. 
Audiobooks: Ez az applikáció azoknak ajánlott, akik nem a „leülök és csak a könyvet olvasom, arra koncentrálok” típusba tartoznak. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy más teendők mellett meghallgathassunk egy-egy kiválasztott könyvet. 

Természetesen ez a pár példa a teljesség igénye nélkül lett felsorolva. Mindenkinek más szempontok fontosabbak egy-egy alkalmazás kiválasztásánál. De úgy gondolom az „applikáció piacon” e téren is bőven van választási lehetőségünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése