2017. április 10., hétfő

Könyvtárban használt, nem könyvtári alkalmazások/2

A könyvtári munkafolyamatokba számos alkalmazás felhasználható, amiket nem kifejezetten a bibliotékáknak készítettek. Mint minden munkahelyen, itt is használhatnak a dolgozók szövegszerkesztőket, képszerkesztőket és irodai chat programokat.

Applikációk a Könyvtárban

Ahogy már az előzőekben említettem a legkülönfélébb alkalmazások használhatók fel a könyvtárakban. Nézzük például a History: Maps of World applikációt. Ez a program tökéletes, ha különböző földrajzi témák kerülnek előtérbe a bibliotékákban és rendkívül hasznos prezentáló anyagként használható fel. A Dropbox-ot nem nagyon kell bemutatnom. Számos területen alkalmazzák ezt az applikációt. A könyvtárakban is hasznosnak bizonyul, ha különböző gépeken végezzük ugyanazt a munkát. A Docs Anywhere, ahogy a neve is sugallja, bárhol elérhetővé teszi a könyvtárosok számára a szöveges és képi dokumentumokat. A program kompatibilis a Microsoft Word-del, PowerPoint-tal, Excel-lel, PDF-fel, és más típusú fájlokkal is. 

A könyvtáros szférában is adódik rengeteg alkalom, mikor prezentációkkal kell készülnie a könyvtárosnak. Ezekhez lehet alkalmas az eClicker Presenter, ami egy kifejezetten jól alkalmazható prezentációkészítő applikáció. Az Adobe Reader-nek is van mobil applikáció verziója. Ez tekinthető napjaink legnépszerűbb PDF olvasójának. Az iAnnotate PDF alkalmazás hasonlatos az egyszerű PDF olvasókhoz, azonban itt lehetőség van a szerkesztésre és a módosításokra is. Úgy gondolom sokunkkal előfordult már, hogy egy munkafolyamat közben elment a net és így nem tudtunk tovább haladni a feladattal. Erre is van megoldás, mégpedig az Offline Pages applikáció. Az alkalmazás tárolja a lementett oldalakat, amik így később internet nélkül is elérhetők lesznek.

Merjünk nagyban gondolkodni! Hisz a könyvtárak szolgáltatási köre igen széles. Bármiféle alkalmazás könnyen integrálható a hálózatába. Csak gondoljunk az előző blog posztra és a különféle olvasó applikációkra. Nem csupán a szűkebb értelemben vett könyvtári munkafolyamatokra szabad csak szorítkozni! Hisz a felhasználók ugyanúgy hasznát veszik a legjobb szótár applikációk gyűjteményének úgy, mint a könyvtári GPS-ek alkalmazásának is. Mennyivel egyszerűbb lenne az olvasók számára, ha egy hét szintes könyvtárban nem csak bolyongnának, hanem céltudatosan megtalálnák a számukra releváns dokumentumokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése